Ο Θεός αγάπη εστί

Η Αγία Γραφή μας βεβαιώνει ότι «ο Θεός αγάπη εστί» (Ιωάν. 4,16). Δεν μας λέει ότι ο Θεός έχει αγάπη, ότι η αγάπη είναι ένα προσόν, μια ιδιότητα του Θεού. Μας βεβαιώνει ότι αυτό που είναι ο Θεός είναι η αγάπη, ότι ο Θεός είναι ως αγάπη, ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι ο Θεός είναι η αγάπη. Ο Θεός είναι Τριάδα Προσώπων και αυτή η Τριάδα είναι Μονάδα ζωής, γιατί η ζωή των Υποστάσεων του Θεού δεν είναι απλή επιβίωση, ένα παθητικό γεγονός συντήρησης στην ύπαρξη, αλλά μια δυναμική πραγματοποίηση αγάπης, μια αδιάρρηκτη ενότητα αγάπης. Το κάθε Πρόσωπο υπάρχει όχι για τον εαυτό του, αλλά υπάρχει προσφερόμενο στην κοινωνία της αγάπης με τα άλλα Πρόσωπα. Η ζωή των Προσώπων είναι μια «αλληλοπεριχώρηση» της ζωής, που θα πει: η ζωή του ενός γίνεται ζωή του άλλου, η Ύπαρξή τους αντλείται από την πραγματοποίηση της ζωής ως κοινωνίας, από τη ζωή που ταυτίζεται με την αυτοπροσφορά, την αγάπη.

Αν λοιπόν ο Θεός είναι η όντως Ύπαρξη και ζωή, η αιτία και πηγή και αφετηρία του είναι, τότε σε καμία περίπτωση το είναι, η ύπαρξη και η ζωή, δεν μπορεί να χωριστεί από τη δυναμική της αγάπης. Αφού ο τρόπος με τον οποίο είναι ο Θεός είναι η αγάπη, και από αυτόν τον τρόπο πηγάζει κάθε δυνατότητα και έκφραση ζωής, τότε για να πραγματοποιηθεί η ζωή, πρέπει να λειτουργήσει ως αγάπη. Αν δεν λειτουργήσει ως αγάπη, τότε η ύπαρξη δεν συνιστά ζωή, και αυτό το ενδεχόμενο είναι μια δυνατότητα ελευθερίας του προσώπου, αφού μόνο το πρόσωπο και μόνο ως κατόρθωμα ελευθερίας μπορεί να πραγματοποιήσει την ζωή ως αγάπη. Αν η ελευθερία των προσωπικών υποστάσεων θελήσει να πραγματοποιήσει την ύπαρξη όχι με τον τρόπο της ζωής, τον τρόπο του τριαδικού πληρώματος της ζωής, αλλά με τρόπο άλλον από αυτόν που συνιστά τη ζωή, τότε η ίδια η ύπαρξη δεν κατορθώνει το τέλος (σκοπό) της που είναι η ζωή, αποτυχαίνει ως προς τον ίδιο το σκοπό για τον οποίο υπάρχει, και τότε ο θάνατος φανερώνεται ως η έσχατη συνέπεια της επαναστατημένης ελευθερίας.

Η αλήθεια του τριαδικού Θεού της Εκκλησίας δεν είναι μια επιμέρους «θρησκευτική» αλήθεια, μια καλύτερη ή χειρότερη απάντηση, από τις τόσες που έχουν δοθεί, στο πρόβλημα του Θεού. Η αλήθεια του τριαδικού Θεού είναι η απάντηση της Εκκλησίας για τη ζωή και το θάνατο, είναι ο φωτισμός του μυστηρίου της ύπαρξης, η αποκάλυψη της δυνατότητας για την όντως ζωή, την ελεύθερη από τον χρόνο και τη φθορά.

(Χρήστου Γιανναρά, Αλφαβητάρι της πίστης)

About Πασχαλινό Αυγό

Πάσχα η καρδιά του Απρίλη, φιληθείτε εχθροί και φίλοι...κόκκινα αυγά στα πιάτα!!! (ειλικρινά με αυτά τα τρελά χρώματα παντού είχα ξεχάσει ότι τα πασχαλινά αυγά είναι κόκκινα)
This entry was posted in Ρητά. Bookmark the permalink.

Πες το!